Top
Νέα έρευνα στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δείχνει αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους - Κρητικού Μαρίνα
fade
8066
post-template-default,single,single-post,postid-8066,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Νέα έρευνα στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δείχνει αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους

Μια νέα έρευνα, αυτή τη φορά από μια διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από το Βρετανικό Κέντρο Έρευνας για την αρθρίτιδα, του ερευνητικού Κέντρου Γενετικής και Γονιδιωματικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υποστηρίζει ότι κάθε ασθενής με χρόνια και ενεργή νόσο, ειδικά όταν πρόκειται να ξεκινήσει βιολογική θεραπεία, θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά για την κατάθλιψη από τους γιατρούς του. Η ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Anne Barton, υποστηρίζει ότι τρόπος με τον οποίο σήμερα η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπως και άλλες παθήσεις του μυοσκελετικού, καταγράφονται και παρακολουθούνται, θα πρέπει να αλλάξει και να επανακαθοριστεί στο σύνολό του. Βασικός στόχος είναι να αλλάξει η αντιμετώπιση του ασθενή από τους γιατρούς αλλά και να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης των ασθενών στην πορεία της ασθενειάς τους.
 
Η ομάδα πραγματοποίησε μια μελέτη παρατήρησης σε 322 ασθενείς με σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι περίμεναν να ξεκινήσουν βιολογική θεραπεία.
Με δεδομένο ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα του σώματος και που οδηγεί σε χρόνιο πόνο και κόπωση. Οι νέες βιολογικές θεραπείες έχουν μεταμορφώσει την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκετοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται επαρκώς ούτε σε αυτά τα φάρμακα. Με αυτά τα δεδομένα η αναζήτηση των αιτιών σταδιακά μεταφέρεται σε άλλα επιστημονικά πεδία. Έτσι, σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων σε κάθε ένα από τα διάφορα μέρη του DAS28 (εργαλείο εκτίμησης της νόσου). Το σκορ του DAS28 λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των επώδυνων και διογκωμένων αρθρώσεων και το επίπεδο της φλεγμονής στον οργανισμό. Περιλαμβάνει, επίσης, μια εκτίμηση του ίδιου  του ασθενή για την κατάστασή του με βάση το πόσο καλά αισθάνεται.
 
Η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η τελευταία παράμετρος του DAS28 είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η διάθεση ή  η πεποίθηση του ασθενή σχετικά με την ασθένειά του και τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται, παρά από μια ρεαλιστική αντίληψη του σωματικού πόνου που  ο ασθενής βιώνει. “Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί πριν και είναι σημαντικό, διότι χωρίς τη θεραπεία της κατάθλιψης, το σκορ DAS28 του ασθενούς δεν μπορεί να βελτιωθεί…” εξηγεί ο Δρ Lis Cordingley, ψυχολόγος υγείας που συμμετείχε στην έρευνα. Η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, συνεχίζει, μπορεί συχνά να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και έτσι συνήθως καταλήγουμε στο ότι το φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό, ενώ τα αίτια θα έπρεπε να αναζητηθούν αλλού.
 
Η Δρ. Barton τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη αυτού του είδους σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα  ενεργού νόσου, και δείχνει ότι η υποκειμενική εκτίμηση, οι διαθέσεις και οι πεποιθήσεις του ασθενούς, πέραν της κλινικής του εικόνας, θα ήταν χρήσιμη στην διαχείριση  και την αντιμετώπιση της ασθένειας ως όλον. Ακόμη υπογράμμισε ότι ειδικά οι ρευματολόγοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να αφορά περισσότερους ασθενείς με σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα από ό,τι μέχρι τώρα πιστεύαμε.
 
Υπάρχει, λοιπόν, ξεκάθαρη ανάγκη οι ασθενείς και οι ειδικοί επιστήμονες (γιατροί, ψυχολόγοι κ.ά.) να εργαστούν στενά μαζί για να αναπτύξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης της νόσου για την αποφυγή παράλληλων βλαβών αλλά και τη διατήρηση της λειτουργικότητας του ατόμου, φαίνεται να είναι η νέα θεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η ΡΑ. Φαίνεται πως η παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή μπορεί να μας παρέχει το εργαλείο εκείνο που θα ενισχύσει την ιατρική θεραπεία αλλά και θα βελτιώσει τη στάση του ατόμου απέναντι το πρόβλημά του, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και βελτίωση της κατάστασής του.
Πηγή φωτογραφίας: medlabgr.blogspot.com