Top
Θηλασμός και αισθητήριο της γεύσης - Κρητικού Μαρίνα
fade
8087
post-template-default,single,single-post,postid-8087,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Θηλασμός και αισθητήριο της γεύσης

Στους ενήλικες υπάρχουν αρκετά δεδομένα για το γεγονός ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν τάση για λιγότερη ευαισθησία στην αντίληψη των επιμέρους γεύσεων.

Υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πρόσφατη έρευνα από τη Γερμανία έδειξε παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 6 με 18 ετών δείχνουν σημαντικά χαμηλότερη ικανότητα να εξακριβώνουν τις ακριβείς ποιότητες γεύσεων στο φαγητό τους, σε σύγκριση με μη παχύσαρκα παιδιά.

Ας θυμηθούμε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι το πρώτο βασικό σχολείο του ανθρώπου στην ανάπτυξη του αισθητηρίου της γεύσης: Το μητρικό γάλα έχει μια αέναη διακύμανση γεύσεων, ταυτόχρονα με την ποικιλία τροφών που καταναλώνει η μητέρα.

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι κατά την εισαγωγή στερεών τροφών και στα πρώτα χρόνια της ζωής, τα παιδιά που θήλασαν για καιρό έχουν καλύτερη ικανότητα διάκρισης γεύσεων και «θυμούνται» συγκεκριμένες αγαπημένες γεύσεις που προτιμά η μητέρα τους.
Επομένως, η ωρίμανση του αισθητηρίου της γεύσης ίσως είναι ένας ακόμα μηχανισμός χάρις στον οποίον τα παιδιά που θήλασαν μπορεί να έχουν πιο ποιοτική διατροφή στο μέλλον και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδική παχυσαρκία.

Αντίθετα, η αποκλειστική χρήση ξένου γάλακτος στην βρεφική ηλικία μπορεί να έχει ισοπεδωτική επίδραση στην ανάπτυξη του αισθητηρίου της γεύσης, τύπου φαστ φουντ, με κάποια παιδιά να αναπτύσσουν προδιάθεση να καταναλώνουν χωρίς να γεύονται.