Top
Το Αυξημένο Ασβέστιο στο Αίμα Προμηνύει Ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 - Κρητικού Μαρίνα
fade
8926
post-template-default,single,single-post,postid-8926,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Το Αυξημένο Ασβέστιο στο Αίμα Προμηνύει Ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

Ένας νέος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αποκαλύφθηκε στην μελέτη PREDIMED, η οποία δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care στις 19 Αυγούστου. Πρόκειται για τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα, όπου φάνηκε ότι όσο αυξάνονται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα για κάθε 1 mg/dl αύξηση του ασβεστίου, ο κίνδυνος ανάπτυξης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται κατά 3.52 φορές.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μελετώντας 707 ανθρώπους για 4,8 χρόνια, οι οποίοι δεν είχαν αρχικά διαβήτη. 77 από αυτούς τελικά ανέπτυξαν διαβήτη και η ανάλυση των εξετάσεων αποκάλυψαν ότι υπήρχε μια σημαντική σχέση του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα αρχικά με την τελική ανάπτυξη διαβήτη σε αυτά τα άτομα.

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην έκκριση και στη λειτουργία της ινσουλίνης, δεν είχε όμως μέχρι συσχετισθεί η συγκέντρωσή του στο αίμα με την ανάπτυξη της νόσου. Τώρα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση για να βρεθεί ο ακριβής μηχανισμός που οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον θα πρέπει να ρίχνουμε μια ματιά και στο ασβέστιο όταν θα κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.

 

Πηγή: http://www.smarthealth.gr