Top
Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 - Κρητικού Μαρίνα
fade
9033
post-template-default,single,single-post,postid-9033,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Έρευνες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιταλίας στο Δεύτερο Πανεπιστήμιο της Νάπολης αποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και να μειώσει την ανάγκη λήψης αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Στην έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, συμμετείχαν 215 μεσήλικες άντρες και γυναίκες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και η άλλη μεσογειακή διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από 6 ως και 8 χρόνια. Οι ερευνητές μέτρησαν τον δείκτη διαβήτη HbA1c μαζί με άλλα συμπτώματα καθώς και τη χρήση φαρμάκων. Μέτρησαν επίσης το σωματικό βάρος και το ποσοστό θνησιμότητας.

Μετά το πέρας αυτής της χρονικής περιόδου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά πλήρους ύφεσης του διαβήτη στην ομάδα που ακολούθησε μεσογειακή διατροφή ήταν σχεδόν τριπλάσια από το ποσοστό ύφεσης της ομάδας που ακολούθησε διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τόσο μετά από 1 όσο και μετά από 6 χρόνια. Η ομάδα με τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασε ύφεση 15% σε 1 έτος και 4% μετά από 6 έτη. Επίσης, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα του δείκτη HbA1c ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και χαμηλό γλυκαιμικό έλεγχο. Τέλος, οι ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας για λήψη φαρμάκων κατά του διαβήτη ήταν σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Μια διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες συμβάλλει στον περιορισμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και των συμπτωμάτων του. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε 522 άντρες και γυναίκες από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Φινλανδίας διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη διατροφή υπερείχε σαφώς από μια αντίστοιχη υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής σε φυτικές ίνες όσον αφορά την εμφάνιση συμπτωμάτων διαβήτη.

Σε αυτή την τετραετή μελέτη των Ευρωπαίων συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά είχε ως αποτέλεσμα 62% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και λίγες φυτικές ίνες είχε περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο (214%) εμφάνισης διαβήτη για τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη λίπους. Σε σύγκριση με την ομάδα που ακολούθησε διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά, η ομάδα με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά παρουσίασε από διπλάσιο ως και 268% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Όπως διαπιστώνουμε από την πιο πρόσφατη μελέτη, η χαμηλή σε υδατάνθρακες μεσογειακή διατροφή έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Η μεσογειακή διατροφή περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, υγιεινά έλαια όπως ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, ενώ περιλαμβάνει περισσότερα μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.