Top
Χρόνια νόσος: εχθρός ή σύμμαχος για αλλαγή του τρόπου σκέψης και ζωή μας; - Κρητικού Μαρίνα
fade
9665
post-template-default,single,single-post,postid-9665,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Χρόνια νόσος: εχθρός ή σύμμαχος για αλλαγή του τρόπου σκέψης και ζωή μας;

Η χρόνια νόσος έρχεται να εισβάλλει κυριολεκτικά από το πουθενά στη ζωή του ατόμου. Συνήθως έπεται ενός ιδιαίτερα έντονου και στρεσογόνου γεγονότος που έρχεται να ταράξει τις ισορροπίες της ζωής του. Πολύ πιθανόν είναι το γεγονός αυτό να έχει γίνει πολύ πριν την εκδήλωση της χρόνιας νόσου και ο οργανισμός να εξωτερικεύει την ένταση αργότερα.

Όμως πώς πρέπει να βλέπουμε τη χρόνια νόσο μας; Πρόσφατα με την ολοκλήρωση της ομάδας του χρόνιου πόνου και όταν συζητάγαμε πώς τους βοήθησε το πρόγραμμα, τα λόγια μιας θεραπευόμενης ήταν τα εξής: “Έπαψα να είμαι το μισοκακόμοιρο αυτό πλάσμα που ήμουν 6 μήνες πριν…έβαζα τους άλλους πάνω από όλα και τον εαυτό μου τελευταίο και έλεγα να είναι τα παιδιά μου καλά και εγώ με τους πόνους μου ξόφλησα! Τώρα ΤΕΡΜΑ… έπαψα να λέω ότι πονάω και λέω ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ άλλο βοηθήστε με, αλλιώς ως εδώ είμαι. Φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου με τον πόνο μου, τον οποίο δεν αποχωρίζομαι, αλλά έχω μάθει να τον υπολογίζω και να φροντίζω περισσότερο τον εαυτό μου για να είναι όσο γίνεται λιγότερο έντονος. Κάνω πράγματα για εμένα και νιώθω ΠΟΛΥ καλύτερα!”

Αν βλέπαμε λοιπόν αλλιώς τη νόσο μας όχι ως εχθρό, αλλά ως κάτι που μας δείχνει πως πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε περισσότερο τότε θα μπορούσαμε να αντλήσουμε το θετικό κομμάτι από την όλη εμπειρία! Πόσο εύκολος μπορεί να είναι ο δρόμος της αλλαγής; Όταν αποφασίζουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας, κάποιες επιλογές που κάναμε και αποδείχτηκαν λάθος ή τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης κάποιων πραγμάτων είναι πολύ πιθανόν ότι θα αντιμετωπίσουμε διάφορες δυσκολίες στο δρόμο μας. Συνήθως οι αλλαγές που επιδιώκουμε, αφορούν καταστάσεις χρόνων παγιωμένες, οι οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι πια δεν είναι λειτουργικές για την καθημερινότητα μας και τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Όμως…πόσο εύκολο είναι;;

Συχνά στη διαδικασία της αλλαγής μας αντιστεκόμαστε σε κάποια πράγματα ακριβώς επειδή έτσι γαλουχηθήκαμε και μάθαμε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα μας. Διαπιστώνουμε στην αρχή του ταξιδιού για την αλλαγή ότι για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε είναι σαν να πρέπει αναγκαστικά να περάσουμε από ένα δρόμο που περνάει από ένα φαράγγι και ξέρουμε ότι συχνά γίνονται κατολισθήσεις και μπορεί να κλείσει. Καθώς προχωράμε το δρόμο μας έχουμε συχνές κατολισθήσεις, οι οποίες μας απογοητεύουν, μας αναγκάζουν να σταματήσουμε για λίγο και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βγάλουμε την πέτρα από το δρόμο μας και μας καθυστερούν. Όμως, προχωρώντας σιγά σιγά θαυμάζουμε την ωραία θέα και ονειρευόμαστε να φτάσουμε στην άλλη άκρη για να τη θαυμάσουμε σε όλο της το μεγαλείο.

Έτσι πρέπει να βλέπουμε τις δυσκολίες κάθε αλλαγής που επιδιώκουμε να κάνουμε στη ζωή μας! Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά η θέα που μας περιμένει στην άλλη άκρη, θα μας ανταμείψει! Σε μια χρόνια νόσο μπορεί να μη μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την οπτική μας…να τη βλέπουμε σαν σύμμαχο για μια άλλη ποιότητα ζωής!

 

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή φωτογραφίας: www.iatronet.gr