Top
Οικογένεια και επικοινωνία: πόσο εύκολη ή δύσκολη η επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειας μας; - Κρητικού Μαρίνα
fade
9803
post-template-default,single,single-post,postid-9803,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Οικογένεια και επικοινωνία: πόσο εύκολη ή δύσκολη η επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειας μας;

Η δύσκολη καθημερινότητα με τις απαιτήσεις και τα ατελείωτα ωράρια εργασίας έχει επιβαρύνει την επικοινωνία των μελών της οικογένειας! Οι σύζυγοι δεν βρίσκουν χρόνο να μιλήσουν μεταξύ τους ως αντρόγυνο, οι επαφές ακόμα και στον σεξουαλικό τομέα έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ οι γονείς με τα παιδιά δεν έχουν βρει κώδικες επικοινωνίας, λόγω των απαιτήσεων σε τομείς εκτός οικογενειακής εστίας. Τα παραπάνω αποτελούν εμπόδια, με τα οποία η οικογένεια αντί να χαίρεται τις στιγμές που είναι όλοι μαζί, τις βιώνει πολύ δύσκολα, καθώς ουσιαστικά εκεί φαίνονται οι δυσκολίες στην επικοινωνία. Η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα, του οποίου οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και τα μέλη της κάποιες φορές νιώθουν σαν ακροβάτες σε τεντωμένο σκοινί χωρίς προστατευτικό από κάτω: μια λάθος κίνηση και βρίσκονται στο χάος!

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ενισχύουν την αποτελεσματική επικοινωνία; Πολύ σημαντικό είναι να είμαστε καλοί ακροατές με το βλέμμα μας, τη στάση σώματος, την έκφραση του προσώπου μας, τον τόνο της φωνής μας και τις πράξεις μας. Η μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτουμε είναι ότι βυθιζόμαστε στις σκέψεις μας και στα άγχη της καθημερινότητας και δεν ακούμε τους γύρω μας. Δεν ακούμε ούτε κυριολεκτικά, καθώς η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού, αλλά ούτε και μεταφορικά, καθώς δεν ακούμε τις ανάγκες τους!! Εαν γίνουμε καλύτεροι ακροατές θα βελτιωθούν και οι σχέσεις μας με τους σημαντικούς μας ανθρώπους, όπως είναι τα μέλη της οικογένειας μας!!

Πόσο εύκολο όμως είναι να κρατήσουμε τις ισορροπίες και την ηρεμία στην οικογενειακή μας ζωή; Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ρομπότ. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι με τα δικά μας άγχη της καθημερινότητας και πολύ εύκολα ενώ έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε ήρεμοι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας!

Φανταστείτε την παρακάτω εικόνα, η οποία είναι πραγματική. Το μωρό 8 μηνών, στις πρώτες εβδομάδες του άγχους αποχωρισμού, βγάζει και τα πρώτα του δόντια και είναι αρκετά ανήσυχο από το πρωί, η μαμά προσπαθεί φιλότιμα με τραγουδάκια, ενώ παράλληλα έχει και τον μπαμπά, ο οποίος αμφισβητεί τον τρόπο άσκησης της διαπαιδαγώγησης του παιδιού (η μαμά είναι υπέρμαχος του attachment parenting). Η ώρα περνάει και το μωρό δεν έχει καταφέρει να κοιμηθεί με αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο ανήσυχο. Τελικά το μεσημέρι που μπαίνουν στο αυτοκίνητο να γυρίσουν σπίτι, το παιδί αρχίζει να κλαίει έντονα και στο δρόμο έχει κίνηση, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς να είναι εκνευρισμένος. Εκεί ακριβώς είναι η στιγμή που μπορεί να χαθεί η ισορροπία και η μαμά να αρχίσει να φωνάζει στο μωρό για να ηρεμήσει, εκείνο να αρχίσει να κλαίει περισσότερο, καθώς θα εισπράττει ένταση και θα γίνει ένας φαύλος κύκλος χωρίς τελειωμό. Είναι πολύ βασικό λοιπόν να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε εκείνη τη στιγμή και όχι να εντείνουμε περισσότερο την κατάσταση πυροδοτώντας νέες δύσκολες συμπεριφορές από το παιδί μας.

‘Οταν λοιπόν σεβόμαστε τις ανάγκες των μελών της οικογένειας μας και ακούμε πραγματικά τους άλλους, τότε θα βάλουμε τις σωστές βάσεις για επικοινωνία στην οικογένεια μας. Οι σχέσεις των ανθρώπων δυσκολεύουν γιατί νομίζουμε οτι ακούμε ο ένας τον άλλον, ενώ στην ουσία ο καθένας μας είναι βυθισμένος στις δικές του σκέψεις!

 

Μαρίνα Κρητικού
Ψυχολόγος Υγείας – Συστημική Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή φωτογραφίας:www.mama365.gr