Top
Γιατί να πάω σε ψυχολόγο; - Κρητικού Μαρίνα
fade
10150
post-template-default,single,single-post,postid-10150,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;

Μια κλασική ερώτηση που κάνουμε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είτε στον ίδιο μας τον εαυτό είτε σε άλλους. Αναρωτιόμαστε τι θα μας προσφέρει και αν τελικά θα βοηθηθούμε. Ξεκινώντας τη δουλειά με έναν ψυχολόγο, αργά ή γρήγορα το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με θέματα δύσκολα, επώδυνα, στενάχωρα. Θέματα που ίσως είχε πολύ καλά κρύψει για χρόνια κάτω από το χαλί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συναισθήματα θαμμένα και σκέψεις μπερδεμένες να έρθουν στην επιφάνεια. Μοιάζει όπως όταν φτιάχνουμε σούπα και την ανακατεύουμε. Στην αρχή, έχουμε βάλει όλα τα υλικά και κάποια έχουν πάει στον πάτο. Αναπόφευκτα όμως όταν την ανακατεύουμε, έρχονται όλα στην επιφάνεια. Κάποια συναισθήματα λοιπόν ίσως μας εκπλήξουν, ενώ θα αρχίσουμε να βάζουμε σε μια σειρά τις σκέψεις μας.

Όλο αυτόν τον δύσκολο δρόμο, δεν θα τον διαβούμε μόνοι μας, αλλά με έναν συνοδοιπόρο, ο οποίος θα είναι δίπλα μας όχι για να μας καθοδηγήσει δίνοντας μας συμβουλές, αλλά με τις κατάλληλες ερωτήσεις να μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την δική μας αλήθεια και να βρούμε τις δικές μας απαντήσεις στα ερωτηματικά μας, σύμφωνα με την δική μας κοσμοθεωρία. Παρακολουθώντας το ταξίδι όλων των ατόμων που έχουν απευθυνθεί σε εμένα, βλέπω πόσο δύσκολο και επώδυνο είναι να “σκαλίζεις” το παρελθόν, αλλά και παράλληλα πόσο ανταποδοτικό είναι για το μέλλον και πόσο επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας!

Μία συνεδρία όμως είναι αρκετή; Το δύσκολο βήμα έχει γίνει: έχουμε ξεπεράσει το ταμπού που έχουμε και έχουμε πάρει την απόφαση να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό. Όμως τι γίνεται μετά; Πολλοί πιστεύουν ότι το να μιλήσουν μία φορά σε έναν ειδικό είναι αρκετή για να μπορέσουν να λύσουν τα όποια προβλήματα τους απασχολούν. Όμως δυστυχώς ή μάλλον ευτυχώς, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και συνεπώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ή μαγικά φίλτρα που μπορούμε να δώσουμε και τα οποία να λένε με 5 βήματα τι μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο νιώθουμε να έχουμε μπει.

Και λέω ευτυχώς, γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετικότητα που ενώνει τους ανθρώπους και κάνει τις σχέσεις μαγικές. Είναι μακρύς λοιπόν ο δρόμος για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, το πώς λειτουργούμε ή τι μας μπλοκάρει σε κάποιες καταστάσεις. Ταυτόχρονα όμως η πορεία μέσα από την θεραπευτική συνεδρία είναι που μας δίνει τις λύσεις και όχι ένας “παντογνώστης” ψυχολόγος που θα μας δώσει ερμηνείες και λύσεις!

Δώστε λοιπόν χρόνο και επενδύστε σε αυτήν την διαδρομή και θα δείτε πόσο πολλά έχετε να κερδίσετε και ποια η εφαρμογή τους και σε άλλα κομμάτια της ζωής σας. Τα ίδια τα λόγια θεραπευόμενης μου αντικατοπτρίζουν τα όσα διαδραματίζονται σε μια συνεδρία και θα τα δανειστώ: “Η δουλειά που κάνουμε εδώ είναι διαδραστική. Τα όσα λέμε πυροδοτούν νέες σκέψεις, τις οποίες κάνω μόνη μου αφού τελειώσει η συνεδρία μας και οι οποίες οδηγούν σε νέες συνδέσεις και νέες αποκαλύψεις, κάποιες από τις οποίες είναι και αρκετά επώδυνες”.

 

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή φωτογραφίας: www.psychologos-kerkyra.gr