Top
Δύσκολες εμπειρίες ζωής, δύσκολα παιδικά χρόνια....πόσο βοηθάει η ψυχοθεραπεία; - Κρητικού Μαρίνα
fade
10526
post-template-default,single,single-post,postid-10526,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Δύσκολες εμπειρίες ζωής, δύσκολα παιδικά χρόνια….πόσο βοηθάει η ψυχοθεραπεία;

Η παιδική μας ηλικία, τα τραυματικά βιώματα που ενδεχομένως περάσαμε (από τα όσα φαίνονται πχ. σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, αλλά και από όσα “δεν φαίνονται”, πχ. εκπαίδευση ύπνου μέσω ελεγχόμενου κλάματος, καταπιεστικό περιβάλλον με όρια και κανόνες σε πολύ πρώιμη νηπιακή ηλικία κλπ.) αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες και επηρεάζουν όλη την πορεία μας στη ζωή! Οι επιλογές μας (επαγγελματικές, συντροφικές, φιλικές κλπ), κατευθύνονται από αυτά τα βιώματα, τα οποία έχουν χαρακτεί ανεξίτηλα στον συναισθηματικό μας κόσμο.

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία; Αρχικά στην αναγνώριση όλων των παραπάνω τραυματικών βιωμάτων και στο να τους δώσουμε την σημασία που πρέπει χωρίς να τα υποτιμάμε. Τείνουμε να θεωρούμε “παρελθόν” την παιδική μας ηλικία και να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα βιώματα μας επηρεάζουν την εξέλιξη μας στην ενήλικη μας ζωή. Επιπλέον, η δουλειά με έναν ειδικό μας δείχνει πώς να συνδέσουμε αυτά τα βιώματα και τις δύσκολες στιγμές της παιδικής μας ηλικίας, με μια ίσως συγκρουσιακή σχέση με τους γονείς μας, με τις λάθος επιλογές που έχουμε κάνει σε διάφορους τομείς της ζωής μας (επαγγελματικό, προσωπικό κλπ). Τέλος, μας βοηθάει στο να αναγνωρίσουμε ποια στοιχεία από την πατρική μας οικογένεια και τον τρόπο που οι γονείς μας, μας γαλούχησαν και κουβαλάμε ακόμα, ενώ θα έπρεπε να είχαμε “πετάξει”. Όλοι μας στην πατρική μας οικογένεια είχαμε έναν ρόλο, τον οποίο “κουβαλάμε” σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Αναγνωρίζοντας τα δυσλειτουργικά του στοιχεία, μπορούμε να τα αλλάξουμε και να γίνουμε πιο ευέλικτοι. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια διορθωτική εμπειρία στα δύσκολα παιδικά μας βιώματα, καθώς μας βοηθάει να τους προσδώσουμε νέο νόημα, να τα δούμε από μια πιο ενήλικη σκοπιά και να προχωρήσουμε τη ζωή μας χωρίς να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι πολύ βασικός, καθώς δρα τελείως διαφορετικά, απο ότι θα έκανε ο πιο καλός μας φίλος. Η δέσμευση του ατόμου στη θεραπευτική διαδιακασία και η τήρηση του θεραπευτικού συμβολαίου είναι πολύ σημαντικά κλειδιά για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Συνηθίζεται να πιστεύεται ότι ο ειδικός δίνει συμβουλές, λύσεις και κατευθύνει το άτομο στο να πάρει κάποιες αποφάσεις. Αν ήταν όμως έτσι η διαδικασία ποια θα ήταν η διαφορά με μια απλή συνομιλία με έναν φίλο μας; Ο ψυχολόγος έχει εκπαιδευτεί στο να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες στρατηγικές ώστε να οδηγεί το άτομο που βρίσκεται απέναντι του στην δική του αλήθεια και στις λύσεις που ταιριάζουν στην δική του πραγματικότητα. Τέλος, το βοηθάει να χτίσει ξανά ή να βάλει στην θέση τους τα σπασμένα κομμάτια της δικής του αυτοεκτίμησης, να εμπιστευτεί και να αγαπήσει τον εαυτό του.

Αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας να καλυτερέψει η ποιότητα της ζωής μας! Αν συνειδητοποιήσουμε το παρελθόν, έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε το μέλλον φέρνοντας στην επιφάνεια τα δικά μας θέλω και τις δικές μας ανάγκες!

 

Μαρίνα Κρητικού
Ψυχολόγος Υγείας – Οικογενειακη/ Συστημική Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή φωτογραφίας: www.althaia.gr