Top
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια διατροφή βοηθά τους ασθενείς - Κρητικού Μαρίνα
fade
10520
post-template-default,single,single-post,postid-10520,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια διατροφή βοηθά τους ασθενείς

Η εξεύρεση τακτικών για αποτελεσματικότερη διαχείριση των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αν και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο που να εγγυάται την ανακούφιση από τον πόνο, την ακαμψία και την κόπωση, ορισμένες τροφές βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής που παρατηρείται στη συγκεκριμένη νόσο.

Καλό θα είναι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να ακολουθούν ένα διατροφικό πλάνο στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, δηλαδή να καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς), όσπρια και ψάρι.

Όλες οι παραπάνω διατροφικές ομάδες παρέχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ το ψάρι περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα φρούτα και τα λαχανικά με πολύ έντονο χρώμα, όπως τα μούρα, τα καρότα, οι τομάτες, οι γλυκοπατάτες, τα πορτοκάλια και το μπρόκολο, είναι αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ τα ψάρια με τα περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες.

Θα πρέπει επίσης να προτιμάται η κατανάλωση ελαιόλαδου έναντι άλλων ελαίων ή βουτύρου.

Όσον αφορά τη γλουτένη, δεν έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης επιδεινώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν μόνο όσοι έχουν διαπιστωμένη ευαισθησία ή δυσανεξία στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.