Top
Δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς συνδέεται με τη νευροπάθεια - Κρητικού Μαρίνα
fade
10992
post-template-default,single,single-post,postid-10992,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς συνδέεται με τη νευροπάθεια

Η δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που συνοδεύεται από βλάβες στο έντερο.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία υποδεικνύει πως η δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη συνδέεται άμεσα με τη νευροπάθεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη αντιμετωπίζουν κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν βλάβες στα νεύρα, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology.

Η εθνικής εμβέλειας μελέτη είχε σαν στόχο να εξερευνήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης νευροπάθειας σε δείγμα ατόμων που έχουν λάβει διάγνωση για κοιλιοκάκη. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα που αφορούσαν σε κάθε Σουηδό που έλαβε διάγνωση για κοιλιοκάκη μεταξύ 1969 και 2008, 28.232 άτομα συνολικά. Οι ασθενείς έλαβαν διάγνωση έπειτα από βιοψία σε δείγμα από το λεπτό έντερο.

Κάθε ασθενής με κοιλιοκάκη αντιστοιχούσε σε πέντε υγιή άτομα ίδιας ηλικίας, φύλου και με ίδιο τόπο κατοικίας (ομάδα ελέγχου) ώστε να γίνουν αντικειμενικές συγκρίσεις. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία των συμμετεχόντων για 10 περίπου χρόνια προκειμένου να διαπιστωθεί ποια και πόσα από αυτά τα άτομα θα εκδήλωναν νευροπάθεια.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων υπέδειξαν ότι η κοιλιοκάκη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο νευροπάθειας. Οι ερευνητές θεωρούν λοιπόν πως η διάγνωση για κοιλιοκάκη μπορεί να θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση της νευροπάθειας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.