Top
Μητέρα....μια λέξη ιερή εμποτισμένη με πολλά συναισθήματα! - Κρητικού Μαρίνα
fade
10961
post-template-default,single,single-post,postid-10961,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Μητέρα….μια λέξη ιερή εμποτισμένη με πολλά συναισθήματα!

Η μητρότητα είναι από τις πιο ιερές στιγμές μιας γυναίκας! Το τι νιώθει κάποιος όταν προφέρει την λέξη “μαμά” είναι δύσκολο να περιγραφεί! Για άλλους ανθρώπους η μαμά αποτελεί το πρόσωπο αναφοράς τους, ενώ άλλοι δεν την έχουν συνδέσει με ευχάριστες εμπειρίες και συναισθήματα.  Ας μην εστιάσουμε όμως σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπου η λέξη “μαμά” έχει λάβει μια πολύ αρνητική χροιά και τα συναισθήματα που πυροδοτούνται είναι αυτά του θυμού και της οργής. Ας εστιάσουμε μόνο στο τι θα ήταν ωφέλιμο να συμβαίνει! Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να χτίσουν ασφαλείς συναισθηματικούς δεσμούς στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ανάπτυξης τους, ώστε αργότερα στην ενήλικη ζωή τους, σίγουρα για τον εαυτό τους και τις επιλογές τους, θα μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους να πετάξουν και να δημιουργήσουν!

Μια μητέρα που παρέχει απλόχερα απεριόριστη αγκαλιά και άμεση κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών στα παιδιά της, θα απολαύσει τους καρπούς των προσπαθειών της. Οι γονείς που επιλέγουν το attachment parenting και το 24/7 ως τρόπο ανατροφής των παιδιών τους, έχουν διαλέξει ένα δύσκολο, αλλά συνάμα πολύ ανταποδοτικό δρόμο! Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι τα πιο καθοριστικά για την εξέλιξη της προσωπικότητας του. Η σχέση του παιδιού με τους γονείς του καθορίζει και επηρεάζει καταλυτικά το τι σχέσεις θα αναπτύξει ως παιδί με τους συνομηλίκους του και ως ενήλικας με τα άτομα του αντίθετου φύλου. Αν επενδύσουμε λοιπόν σε αυτόν τον ρόλο χωρίς να έχουμε την αγωνία και να πιέζουμε τα παιδιά να ανεξαρτητοποιηθούν πριν να είναι έτοιμα, τότε τα παιδιά μας θα εξελιχθούν σε ώριμους συναισθηματικά ενήλικες που θα αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους και θα μπορούν να δώσουν την αγάπη που έχουν εισπράξει από τους δικούς τους γονείς στα πολύ ευαίσθητα παιδικά τους χρόνια. Αντίθετα, αν στραφούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να μην “κακομάθει” το παιδί, το αποτέλεσμα θα είναι ένας ενήλικας με πολλές ανασφάλειες, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αγχώδη συμπτωματολογία.

Στην ψυχούλα του παιδιού μένουν βαθιά χαραγμένα αυτά τα βιώματα της παιδικής ηλικίας. Αν ήταν παιδί γονέων που το αποδέχονται άνευ όρων, τότε η πυρηνική οικογένεια που θα δημιουργήσει θα έχει βάση την αποδοχή και θα έχει διαλέξει τον/την σύντροφο του, όχι για να καλύψει το συναισθηματικό κενό των παιδικών του χρόνων, αλλά με βάση πιο ενήλικα και ώριμα κριτήρια! Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν σε όλες τις μανούλες που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους σε βάρος πολλές φορές των δικών τους αναγκών και ελεύθερου χρόνου!

Όλοι εμείς που έχουμε τέτοιες μαμάδες νιώθουμε ως ενήλικες συναισθήματα πληρότητας και επίσης νιώθουμε ότι έχουμε τα σωστά όπλα στην φαρέτρα μας για να δώσουμε στα παιδιά μας όση αγάπη πήραμε από την δική μας παιδική ηλικία! Ας πούμε ένα ευχαριστώ στις μαμάδες μας και ας τους δώσουμε μια αγκαλιά!!! Όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα!!!

 

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com

Πηγή φωτογραφίας: ainafetst.wordpress.com