Top
Όταν ο περίγυρος σε καθιστά υπεύθυνο που έγινες μονογονέας... - Κρητικού Μαρίνα
fade
11271
post-template-default,single,single-post,postid-11271,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Όταν ο περίγυρος σε καθιστά υπεύθυνο που έγινες μονογονέας…

Η οικογένεια είναι ένα σύστημα, δηλαδή μια ομάδα ατόμων που αλληλεπιδρούν ως ένα λειτουργικό όλον. Οι φυσικές, κοινωνικές και συναισθηματικές λειτουργίες των μελών της οικογένειας βρίσκονται σε βαθιά αλληλεξάρτηση, ώστε οι αλλαγές σ’ ένα μέρος του συστήματος να έχουν αντίκτυπο σε άλλα μέρη του. Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, με τον όρο οικογένεια, εννοούσαμε την εκτεταμένη οικογένεια, την οικογένεια δηλαδή που περιελάμβανε και τους παππούδες, καθώς έμεναν μαζί με το ζευγάρι και τα παιδιά τους και συνέβαλλαν και εκείνοι στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Τα τελευταία χρόνια την θέση της εκτεταμένης οικογένειας έχει πάρει η πυρηνική οικογένεια, η οποία περιλαμβάνει μόνο τους 2 γονείς και τα παιδιά τους, ενώ μια πολύ συνήθης μορφή πλέον είναι και η μονογονεϊκή οικογένεια.

Οι λόγοι για τους οποίους μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή, μπορεί να είναι πολλοί. Μπορεί από την αρχή οι δύο σύντροφοι να μην ήθελαν να παντρευτούν, αλλά να ήθελε η μητέρα να κρατήσει το παιδί με την πρόθεση να το μεγαλώσει μόνη της. Επίσης μπορεί η οικογένεια από πυρηνική να έγινε αργότερα μονογονεϊκή, καθώς οι σύζυγοι να πήραν διαζύγιο ή ο ένας από τους δύο να έφυγε από την ζωή. Ενώ η τελευταία περίπτωση μοιάζει κάτι το αναπόφευκτο, στις πρώτες δύο περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, συχνά η μάνα (και αναφέρομαι στη μάνα καθώς εκείνη είναι αυτή που συνήθως μένει με τα παιδιά και τα μεγαλώνει), νιώθει στιγματισμένη από τον περίγυρο.

Ζούμε σε μια συντηρητική κοινωνία που παρά την παγκοσμιοποίηση και όλα τα νέα πρότυπα που προσπαθούν οι διαφημίσεις και οι εκάστοτε καθημερινές σειρές να περάσουν ως κάτι το αποδεκτό και μη κατακριτέο, το διαφορετικό συνεχίζει να είναι ταμπού και οι εκάστοτε οικογένειες δαχτυλοδειχτούμενες. Οι γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σκοπέλους: α) να περάσουν από τα στάδια του πένθους (καθώς βιώνουν μια απώλεια της ζωής όπως την ονειρεύονταν ότι θα ήθελαν να έχουν πχ. να είναι ευτυχισμένες με τα παιδιά και τον σύζυγο τους) και β) να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό περιβάλλον που συνειδητά ή ασυνείδητα τις καθιστά υπεύθυνες για το ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια μονογονεϊκή οικογένεια.

Τα στάδια του πένθους τα οποία καλούνται να περάσουν, τα βιώνουν από την στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι η τελική μορφή της οικογένειας τους θα είναι η μονογονεϊκή. Πιο συγκεκριμένα: α) στην αρχή βιώνουν μια αίσθηση σοκ (που κυμαίνεται από το πάγωμα και την απάθεια ως την υπεραντίδραση), β) περνούν στην άρνηση του συμβάντος ή της σημασίας του, γ) έπονται οι προσπάθειες κατανόησης της νέας κατάστασης με μια εναλλαγή έντονων συχνά συναισθημάτων (π.χ., θυμός, ενοχή, απογοήτευση, θλίψη, ματαίωση, φόβος) και, δ) τέλος γίνονται προσπάθειες αποδοχής των συνθηκών και προσαρμογής σε αυτές με την ανάληψη νέων ρόλων και καθηκόντων. Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα των συναισθημάτων, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον περίγυρο που τους ρίχνει ευθύνες για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά.

Ο γονιός μια μονογονεϊκής οικογένειας, χρειάζεται περισσότερη στήριξη από ποτέ. Το τελευταίο που έχει ανάγκη είναι να πρέπει να απολογείται για το ότι δεν έχει σύντροφο και τα παιδιά δεν μεγαλώνουν όπως τα παιδιά άλλων οικογενειών. Ποιος είναι αυτός που θα καθορίσει ποιος ευθύνεται για το ότι η οικογένεια έγινε μονογονεϊκή; Το πιο βοηθητικό και αυτό που θα συντελέσει στο να προχωρήσει η οικογένεια μπροστά απαλλαγμένη από τα φαντάσματα του παρελθόντος, είναι ο γονέας να αναζητήσει μόνος του τους παράγοντες που τον οδήγησαν σε αυτές τις επιλογές, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος, ώστε να μπορέσει να προσφέρει μια καλή ανατροφή στα παιδιά του.

 

Μαρίνα Κρητικού
Ψυχολόγος Υγείας – Οικογενειακή/Συστημική Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή: singleparent.gr