Top
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση - Κρητικού Μαρίνα
fade
11698
post-template-default,single,single-post,postid-11698,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUMC) και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων πυροδοτεί ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό, μεταβολές που συνοδεύονται από μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην εκδήλωση κόπωσης, εναλλαγών της διάθεσης και συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αναψυκτικά πυροδοτούν ορμονικές αντιδράσεις στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι αντιδράσεις αυτές εντείνουν ενδεχομένως την κακή διάθεση, το αίσθημα κόπωσης και άλλα συμπτώματα συνυφασμένα με την κατάθλιψη.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και κατανάλωσης υδατανθράκων όταν επρόκειτο για ποιοτικούς υδατάνθρακες, όπως αυτοί που λαμβάνουμε από τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Πηγή: http://www.onmed.gr/