Top
Βοηθώντας το παιδί στις αλλαγές της καθημερινότητας! - Κρητικού Μαρίνα
fade
12520
post-template-default,single,single-post,postid-12520,single-format-image,eltd-core-1.1.1,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3.6,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Βοηθώντας το παιδί στις αλλαγές της καθημερινότητας!

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τόσο πιεστικοί και γρήγοροι, που όλα μοιάζουν να λειτουργούν στον αυτόματο. Η κάθε μέρα έχει καταλήξει να είναι ίδια με την προηγούμενη, όχι μόνο επειδή υπάρχει μια ρουτίνα, αλλά μοιάζει σαν να έχουμε απλά “προγραμματιστεί” στο να θεωρούμε δεδομένο ότι η κατάσταση γύρω μας είναι ρευστή χωρίς να υπάρχει μία προβλεψιμότητα και συνεπώς να πρέπει να τα δεχτούμε όλα σαν να μην μας ακουμπούν καν!

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά μας; Φαίνεται σαν να “απαιτούμε” από αυτά να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς. Συνήθως, τείνουμε να δίνουμε έμφαση στο να στηρίζουμε το παιδί μας όταν αντιμετωπίζει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του (πχ. ένα διαζύγιο, την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια κλπ). Τι γίνεται όμως με τις μικρότερες αλλαγές που για εμάς μπορεί να μην είναι σημαντικές, αλλά να αγχώνουν το παιδί μας (πχ. ένας νέος δάσκαλος στο σχολείο ή μια νέα εξωσχολική δραστηριότητα.) Πώς το βοηθάμε;

Αρχικά είναι πολύ βασική μια καλή προετοιμασία του παιδιού, όπου χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες λέξεις σε σχέση με την ηλικία του για να του εξηγήσουμε τι συμβαίνει. Συζητάμε ανοιχτά και διεξοδικά το θέμα που απασχολεί το παιδί μας, ενθαρρύνοντας το να μας μιλήσει για το πώς νιώθει. Εξίσου καίριο είναι να του λύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις απορίες του, ενώ μπορούμε να καταγράψουμε όσες δεν γνωρίζουμε για να ρωτήσουμε τον υπεύθυνο. Επιπλέον, το βοηθάμε να εκφράσει δημιουργικά το συναίσθημα του μέσω της ζωγραφικής, του θεατρικού παιχνιδιού κλπ. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε παρατηρητικοί σε οποιεσδήποτε αλλαγές, καθώς η προσαρμογή δεν είναι πάντα εύκολη. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι ίσως το παιδί γίνεται πιο αντιδραστικό ή επιθετικό, παλινδρομεί σε συμπεριφορές (πιπιλάει το δάχτυλο ή έχει νυχτερινή ενούρηση) ή παραπονιέται για σωματικά συμπτώματα (στομαχόπονο, πονοκεφάλους κλπ), οπότε και να κρίνουμε ότι χρειάζεται να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό για να μας βοηθήσει.

Κάποια παιδιά είναι πολύ προσαρμοστικά στις διάφορες αλλαγές, ενώ κάποια άλλα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στις διάφορες μεταβατικές φάσεις της ζωής τους.Όσο πιο κοντά είμαστε στο παιδί μας και τις ανάγκες του, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβουμε αν δυσκολεύεται ή όχι και συνεπώς θα καταφέρουμε να το βοηθήσουμε γρήγορα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται χωρίς να το αφήνουμε μόνο στον κυκεώνα των συναισθημάτων του.

 

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος

Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή: www.positiveparentingconnection.net

Πηγή φωτογραφίας: efiveia.gr